Fijne Feestdagen !

december 2015

OPENING LAATSTE NIEUWE WINKEL ZAANDAM

december 2015

Wethouder Addy Verschuren opende op 4 december de laatste winkel naast het nieuwe Stadhuis van Zaandam. 'Wonders' is een koffiehuis met lekkere koekjes en broodjes. De sfeervolle inrichting is als een dorpscafé: aan de achtergevel kan je bij een raam zitten dat uitzicht geeeft op de Provinciale Weg onder je: het is een bebouwde brug!

Meer hierover hier in het Noordhollands Dagblad!.

Gebiedsontwikkeling is aan update toe

oktober 2015

"Het ingewikkelde samenspel tussen de mensen, hun huizen en de stad is in de vorige eeuw op een belachelijke manier versimpeld. Dat kunnen we met de kennis van nu vaststellen. Het wonen werd met met man en macht technisch aangepakt en vervangen door huisvesten."

Over de Gebiedsontwikkeling in het  Spuikwartier verscheen een ingezonden brief van Mieke Bosse in de lokale krant "Den Haag Centraal".

Zie "Publicaties" op deze site.

Column nr 5 op Archined

juli 2015

Opgegroeid met het vergaren en bewaren van dictaten,  foto’s, documentatie, brochures, tekeningen en boeken behoor ik tot de generatie weggooiers. We moeten.  Onze kantoren puilen uit, onze boekenkasten puilen uit en onze vertraagtechnieken zijn inmiddels sluwer dan de griekse smoesen. Zo kan het niet langer. Met het nieuws over de zoveelste europese deadlines-die-verlopen-terwijl-er-niets-gebeurt zitten wij voor de kast en denken: wat moet er uit?

De apparaterij.

We waren erbij! We zagen ze komen: de apparaten. Ooit, voordat ze kwamen, konden wij met het diploma op zak,  zo de wereld intrekken met een rotring pen en een sjabloon. Dat volstond overal, want je kunt er net zo makkelijk in Warschau een poolse mensa mee inrichten als thuis werken aan een academisch ziekenhuis. Je hebt niet veel nodig: je hersens, je vernuft en een sjabloon om de tekening netjes te letteren. Dat letteren werd als eerste overgenomen door een APPARAAT. Wij hadden een van de eerste in Den Haag, een scriber, en ook de gestaalde high-tech-kaders uit de haagse architectenscene kwamen uitgelopen om het te zien: een apparaat dat kon letteren. Het had wel wat voeten in aarde, want je moest je rotring-pen er in schroeven, op de juiste hoogte, instelbaar met een andere schroefdraad. En als de pen het dan deed, -meestal, anders moest de schroefprocedure achterste voren uitgevoerd worden, het gewichtje in de pen aangeklopt en montage herhaald worden - kon je op een mini-typmachine de letters invoeren en dan ging het armpje met de pen bewegen en de letters schrijven. MIRAKEL. Er was een houder met cassettes, die onder het tekentafelblad geschroefd moesten worden. Dan zou iedereen een eigen apparaat moeten hebben (onbetaalbaar), dus wij kochten een karretje en iedereen kon de scriber gebruiken. En het zou wat worden met die cassettes, daar zouden allerlei lettertypes en symbolen voor gemaakt worden. Het was gewoon niet bij te benen, die ontwikkeling! Hij staat er nog steeds, het karretje. Met de scriber. De sjablonen zijn er ook nog, van 1:50 tot 1:200, in het karretje. We krijgen het niet voor elkaar, de HighTech weg te kieperen.

8 JULI DEBAT DEN HAAG SPUI HAVEN

juli 2015

Op 8 Juli organiseert Pulchri Studio een debat over de toekomst van het Spuikwartier. Gaat de stad voor 200 miljoen euro twee zalen slopen voor een gestapeld zalencomplx of moet er wellicht iets veel structurelers van de grond komen? Met onder meer een Muziekzaal naar ontwerp van SCALA?

Eerdere 'tegenplannen' beperkten zich tot relevante vraagstellingen met betrekking tot nut en noodzaak, stedenbouwkundige inpassing en kwaliteit van de openbare ruimte. Ook in Den Haag is een lkobby om een inpandig zalencomplex te maken zoals die nu overal gerealiseerd zijn (Amersfoort, Utrecht, Hoofddorp om er maar een paar te nomen. En Groningen is nog in aantocht. Peperdure zalencomplexen waar alle horeca 'verhandelbaar is' door de exploitant/gemeentelijk vastgoedbedrijf. Allemaal voorbeelden van complexen waar 'het avondje uit' verworden is tot een bezoek aan een multiplex-theater. Niet de combinatie van functies, maar het uit elkaar spelen in een hoogwaardige openbare ruimte moet centraal staan. Spui Haven voegt daar het schilderachtig waterverband tussen Nieuwe Kerk en Muziekzaal aan toe: een investering in drukke kades in plaats van een akelig plein en een investering die dit gebied voor langere tijd van een identiteit in de haagse binnenstad voorziet.

Zaandam 5 winkels opgeleverd

juli 2015

Bouwbedrijf Kakes Deurwaarder, onderdeel van HSB leverde eind juni de 5 winkels op die zijn gebouwd op het viaduct over de Provinciale Weg in Zaandam. Daarmee is deze 'bebouwde brug' voltooid als overgang van Station naar de binnenstad.

In twee van de winkels komen horecazaken, Subway en Wonders. In de drie andere winkels komen een chocolaterie, een delicatessenzaak en souvenirwinkel. De gemeente zaandam nam de ontwikkeling en bouw zelf ter hand toen ontwikkelaars achterbleven. De winkels bleken snel verhuurd te kunnen worden...

Feestelijke start bouw Annahof

juni 2015

In Sint Annaland op Tholen is op 28 mei de feestelijke start van de bouw gevierd. De Annahof ligt in het dorp aan het eind van de Voorstraat en kijkt uit over het water. Er worden 46 appartementen gerealiseerd, zowel in de koop- als in de hurusector en in beide sectoren is het aanbod  gevarieerd.

Intbau world congres succesvol en inspirerend

maart 2015

In London werd 18 en 18 februari het Intbau World congres 2015* gehouden. Onder de vrij algemene noemer “Local solutions to global challenges” ontvouwde zich voor de ogen van de afgevaardigden daadwerkelijk een overzicht van projecten en initiatieven die zich over een groot deel van de wereld uitstrekken.

Scala is vanaf het begin betrokken bij Intbau.

 

Vanaf 2003 zijn er in Europa bijeenkomsten georganiseerd waarin de kwaliteiten van de europese steden zoals die door de eeuwen heen zijn opgebouwd centraal werden gesteld. Alle schaalniveaus zijn in verschillende congressen door de jaren heen aan de orde gesteld, van ambacht en architectuur tot stedenbouwkundig ontwerp. Vanuit de USA en verschillende europese landen was de inbreng zowel op een algemeen theoretisch niveau als van gerealiseerde projecten zonder uitzondering inspirerend voor de deelnemers. Deze keer werd daar een nieuwe stroom aan toegevoegd.

Vanuit Afghanistan werd een project gepresenteerd waar met de restauratie van een stadsdeel –wat daadwerkelijk onder 2 meter vuil moest worden opgedolven- een enorme impuls is gegeven aan bijna verloren ambacht. Meestertimmerlieden- de laatste jaren als straatveger werkzaam- werden aan het werk gezet en kregen leerlingen toegewezen. Afghaanse pigmenten, waarvan ons werd verteld dat Rubens en Titiaan er mee werkten, werden opnieuw gewonnen uit de halfedelstenen. Jonge vrouwen bleken in staat met ambachtelijk inlegwerk eigen firma’s op te zetten die tot ver over de grenzen werk vinden en economisch stevig op eigen benen staan. Info: http://turquoisemountain.org/old-city

In vervallen delen van de woestijn in Marokko werden gebouwen in een aantal oases gerestaureerd, eveneens met veel aandacht voor bijna vergeten ambacht. http://www.terrachidia.es/terrachidia/en/index.html

Uit Nepal kwam een presentatie van een geheel andere orde, waar de meest fundamentele huisvestingsthema werden geadresseerd: een dak boven je hoofd en goed werkend sanitair. Daarbij werden aantallen genoemd, waar je als europeaan nauwelijks een voorstelling van kunt maken. Intbau en Habitat for Humanity hebben gezamenlijk projecten opgezet met dried bricks (niet gebakken kleisteen) bamboe en leem; traditionele technieken die zonder veel scholing en geld kunnen worden ingezet op een grote schaal.

Uit de westerse wereld werden evenzeer uiteenlopende projecten gepresenteerd. Het zweedse werk van Asplund, Lewerentz, Ostberg, Tengbom ea was al aan de orde gesteld in 2005 in een congres over Swedish Grace te Stockholm. Nu presenteerden Peter Elmund en Johan Martelius het gelijknamige boek met een prachtig overzicht en gedegen onderzoek. In het boek wordt de relevantie van het “Nordic Classisism” voor de huidige ontwerpopgave door verschillende auteurs onderzocht ISBN978-91-89672-66-6.

Prof. Mark Brearley presenteerde een welhaast opzienbarend onderzoek naar de meer dan 600 “high streets” in London. Daarin werd geanalyseerd hoe deze straten economisch functioneren. Fijne stedenbouwkundige analyses met stevig onderzoek naar het aantal arbeidsplaatsen, de omzet en de verwevenheid met de directe omgeving. De vernieuwing van de relatie tussen wonen en werken en de ontwikkeling daarin vindt in deze straten een beter onderdak dan in de functioneel gesegregeerde naoorlogse wijken.

 

De veelheid aan projecten en uiteenlopende opgaves verzandde niet in een onsamenhangend geheel. Integendeel: Intbau deed zijn naam eer aan en maakte duidelijk hoezeer een internationaal netwerk van traditionele architecten en stedenbouwkundigen in staat is om zonder vooringenomenheid ter plaatse te onderzoeken wat voor handen is aan lokale en gebruikelijke conventies en hoe die ingezet kunnen worden voor de actuele architectonische en stedenbouwkundige opgaves. 

 

*Intbau staat voor International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism, info: http://www.intbau.org/

INTBAU is zo’n 10 jaar geleden opgericht door Prins Charles, in een poging om de vele bouwers, architecten en stedenbouwers die verspreid over de hele wereld in de 21ste eeuw werken in een bouwtraditie met elkaar in contact te brengen. Zodanig ondersteunt het netwerk bouwtradities in een poging locale identiteit te behouden en fijnere leefomgevingen te creeeren. Wereldwijd zijn er nu zo’n 22 lokale chapters, met in totaal zo’n 5000 leden.

 

Volgende fase in Oostpoort, Amsterdam, in voorbereiding

februari 2015

In Amsterdam Oost zijn de bouwactiviteiten langs de Polderweg in volle gang. De woningen uit de eerste fase zullen nog voor de zomer worden opgeleverd. Aan de overzijde van de nieuwe laan zal de bouw dit voorjaar beginnen. Ondertussen zijn we volop bezig met de daaropvolgende fase. Daar zullen onder meer 4-laagse eengezinswoningen aan het plein gerealiseerd worden. Stoere panden!

Woningen aan de rand van Stepekolk in Brandevoort bijna gereed voor verkoop

januari 2015

De bouwaanvraag is ingediend voor de 24 woningen aan de noordelijke rand van Stepekolk in Brandevoort. De woningen zullen nog dit voorjaar in de verkoop gaan.

De woningen zijn verdeeld in 3 korte rijtjes van 8 woningen. De wisselende goothoogte en de aanbouwen op de koppen versterken het beeld van Stepekolk: het eenvoudige brabantse landhuis. Ogenschijnlijk simpel in architectonische opbouw bieden de woningen uiteenlopende ruimtelijke opbouw van de plattegronden. Leuk wonen!