Landgoed Nobelhorst

Nobellaan, Almere

Scala kreeg in Almere een sprookjesopdracht. Het stedenbouwkundig ontwerp voor de wijk Nobelhorst, het dorp van Almere, was gebaseerd op het thema “Landgoed”. Het ontwerp bevatte onder meer een oprijlaan, een groot landhuis, pachterswoningen en een tolhuis. In het plan zijn voorts veel vrije kavels opgenomen, waarbij het ontwerp aan de kopers wordt overgelaten, met de hoop dat een aantal van hen een bijdrage aan het landgoed zouden willen leveren. Aan Scala werd gevraagd de “beelddragende” onderdelen van het plan te ontwerpen. Mieke Bosse: “ Zomaar ‘een landgoed’ is een abstract begrip. Als je het over een bepaald landgoed hebt, Clingendael of de Mattemburgh of welk landgoed dan ook, gaat het over één specifiek verhaal. Dát gaan we voor Nobelhorst maken.”

Er werd een ontstaansgeschiedenis van het landgoed Nobelhorst geschreven. Dat kan alleen maar omdat er in Almere géén geschiedenis is. Er was water, eeuwenlang. Een gefantaseerd verhaal kan alleen maar bestaan op een plaats waar geen verleden is. Peter Drijver: “Met deze gefantaseerde geschiedenis is een samenhang in stedenbouw en architectuur aangebracht, binnen onze cultuur, binnen de geschiedenis en op het nieuwe land.” Dat fantasie een serieuze zaak kan zijn, is ieder jaar met de Sinterklaasgedichten te merken.

Het verhaal van Hagobert en de heren van Nobél is een verhaal voor kinderen. Het is gepubliceerd in een voorleeskleurboek. Er zijn google-woorden toegevoegd uit bouwkunde, beroepen, en geschiedenis, voor oudere kinderen. Wie weet inspireert het ook de voorlezers bij de ontwerp van hun eigen kavel. In ieder geval is het verhaal sterk genoeg geweest om het ontwerp voor 53 woningen en 16 appartementen te dragen. Het verhaal is HIER te dowloaden. Inmiddels is door een van de bewoners hierover een korte film gemaakt die HIER te vinden is.

De Koetshuizen langs de oprijlaan. 16 huurwoningen, 13 koopwoningen

Vanaf de overkomst van de Portugese vrouw van Hagobert is er bezoek uit heel Europa. Langs de gehele oprijlaan zijn daarvoor koetshuizen gebouwd met slaapkamers voor de koetsiers. Na het verval zijn deze huizen verbouwd: de oude togen zijn nog in de gevels te zien, evenals de luifels voor de hooizolders.

Wagenmakerserf. 5 koopwoningen.

Direct achter de koetshuizen ligt het Wagenmakerserf, waar reparatiewerk aan de wagens en karren werd verricht en wielen werden beslagen.

Kolenbranderslaantje. 10 energie-neutrale ZEN-woningen.

Ten behoeve van de smidse werd houtskool gemaakt in een meiler. De zwartgeblakers woningen van de kolenbranders liggen nog steeds aan het Meilersplantsoen.

Het Logement. 4 koopwoningen

Postkoetsen stopten bij Het Logement, waar gasten uit alle windstreken onderdak vonden.

De Oranjerie. 5 woningen

Achter de voormalige kruidentuin werd later de Oranjerie aangelegd. Het wit/rode metselwerk en de grote ruiten herinneren aan de zaal waar de sinasappelboompjes overwinterden.

De Nobelhorst.16 appartementen.

Het oude huis van Hagobert is in de golven van de derde Elizabethsvloed verdwenen. De heren van Nobel, uit het gevolg van Lodewijk XIV, herbouwden het huis in 1673. Het huis ligt met een verhoogde beletage aan het eind van de oprijlaan. De middenrisaliet is bekroond met een fronton, de zuidelijke vleugel heeft een kleine voorspong. De kap is gedekt in 2 kleuren. De achterzijde heeft een balustrade op de omlopende gootlijst.

Ontwerp najaar 2016, Mieke Bosse, Peter Drijver

Uitvoering 2017-2018

Opdrachtgever Ontwikkelingscombinatie Nobelhorst VOF

Aannemer Dura Vermeer

Toon project op kaart Download PDF
Toon alle projecten op kaart ×
×