Ypendaal deelplan 2a Buitenplaats Ypenburg

Den Haag

Het afgebeelde schilderij van J Stolker uit 1766 geeft een geïdealiseerd beeld van het gezinsleven op de buitenplaats van de Haagse families Hubert en van Rijckevorsel. Zoon Isaac heeft zojuist een voorntje gevangen uit de waterpartij, zijn cavia drinkt water uit een terracotta pot. Mevrouw zingt onder fluitbegeleiding van haar man. Culturele verpozing wordt gezocht tegen het decor van waterpartijen, broderieën en hagen die de covermeestering van de natuur uitdrukken. In de Structuurschets Singels van de buitenplaats Ypenburg wordt het beeld van de buitenplaats inhoud gegeven door referenties aan die tuinstadswijken waar het wonen comfortabele rust ademt: grote delen van Bussum, Den Haag, Haarlem en Rijswijk kennen deze kwaliteit.

Voor het wonen in een zogenaamde VINEX locatie lijkt dit een gelukkige referentie omdat veel van deze wijken hebben bewezen blijvende kwaliteiten te bezitten. Als bijzondere voorbeelden worden ogenschijnlijk twee uitersten genoemd: Leeuwendaal –de buurt tussen Geestbrugweg en Vliet rond de Rijswijkse Koninginnelaan- en het witte dorp in Eindhoven. Leeuwendaal is een ontwikkeling uit het begin van deze eeuw waar een betrekkelijk dichte pakking van herenhuizen is gecombineerd met een schilderachtig stratenpatroon.
Voor deelplan 2 van Buitenplaats Ypenburg is een plan gemaakt dat zich expliciet van deze referenties bedient. Een hiërarchie van radialen en dwarsstraten, zorgvuldig ontworpen straatprofielen en formele gevelfronten kenmerken het plan. De hoekwoningen zijn als bijzondere typesuitgewerkt (torentjes). De hoekverdraaiing wordt in het woningtype opgelost. Net als in Statenkwartier Den Haag wordt voorgesteld dmv een bouwdoos woning- en ontwerpdifferentiatie toe te voegen aan een aantal basisplattegronden.
Het plan werd niet verkozen.

Opdrachtgever: Proper Stok, Rotterdam

Ontwerp: SCALA Peter Drijver, Mieke Bosse, Bram Hogendijk

Toon project op kaart
Toon alle projecten op kaart ×
×