Begin april heropende burgemeester Jan van Zanen feestelijk café-brasserie Nationaal, op de hoek van Boekhorstraat en de Prinsegracht. Rond 1645 liet lakenkoper Van der Meer een dubbel woonhuis bouwen door architect Van Bassen: een huishoudelijke onderverdieping, bel-etage met hardstenen stoep aan de Prinsegracht, een verdieping en een enorme kap.
In de eeuwen erna verloor het pand de fiere steekkap met beeldhouwwerk en de festoenen boven de vensters op de bel-etage. Rond 1880 kocht Mialaret het pand en liet het door zijn zoon, een in Duitsland opgeleide architect, verbouwen.
De hardstenen stoep, de vloer van de bel-etage werd deels gesloopt en er kwam een extra hoge caféruimte op de begane grond. De gevelpenanten werden vervangen door slanke hardstenen kolommen met enorme dubbelschuivende vensters. Middenin de ruimte werd het bovenhuis opgevangen door een fraaie gietijzeren kolom van de Haagse firma Enthoven.
Het pand is lange tijd in gebruik geweest als café Nationaal, er heeft een electrotechnische groothandel gezeten, dan weer café Wuck en na 1974 het Chinees-Surinaams restaurant Lung Fung. De laatste jaren was er een spare-ribs koning gevestigd.
Begin jaren ’90 verwierf de NV Stadsherstel het pand (inmiddels een rijksmonument) en liet verdieping en kap restaureren door HTV architecten tot twee appartementen. De samengestelde balklagen van moer en kinderbinten werden daarbij weer in het zicht gebracht en de oorspronkelijke bedienden-spiltrap werd gebruikt als hoofdtoegang. De begane grond en kelder bleven echter ongewijzigd.
In 2022 verwierf Maarten Hinloopen van de Boterwaag de pacht. Het interieur werd voorzichtig gestript van verlaagde plafonds, voorzetwanden, toegevoegde inventaris. En daaronder bleken verbazingwekkend veel sporen aanwezig van de verschillende gebruikers. Behalve behangsels waren dat lambrizeringen, deels uit de bouwtijd, deels uit begin 20e eeuw. Stadsherstel financierde een bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek. In alles ademde de hoge ruimte met zijn fraaie grote vensters en vele bruintinten de sfeer van een Brussels etablissement. Er waren tegenslagen in de funderingsconstructie, die een snelle aanpak vroegen en bij werkzaamheden aan de kelders kwamen de oorspronkelijke beerput en waterkelder vrij.
De achterkamer heeft iets van haar 17e -eeuwse allure terug, omdat de vloer van de beletage behouden bleef inclusief lambriseringen en moer- en kinderbinten. De voorkamer heeft
haar 19e -eeuwse allure teruggekregen in de materialen en tinten en de hoofdtoegang is teruggeplaatst naar de hoek waar deze tot in de jaren ’30 was geweest. Op 5 maart werd een delegatie van de Vereniging rondgeleid.
Het werk aan het casco werd gedaan door restauratieaannemer Den Hoed en deinrichting door timmerbedrijf 237 Onderhoud. Het pand werd verduurzaamd door hoogwaardige beglazing, slimme ventilatie en is van het gas af. De heframen gaan in de zomer weer open, op de tafel ligt damast, er is passend servies en er zijn kristallen glazen.
De bar is klaar het bier staat koud.
ontwerp SCALA 2021, 2022
SCALA architecten maakten het ontwerp, verzorgden de vergunning en begeleidden de uitvoering. Het passende interieurontwerp is van Eveline de Heij en SCALA.
opdrachtgevers: Stadsherstel Den Haag; Boterwaag Den Haag
uitvoering: restauratiebedrijf den Hoed, Bergambacht en 237 Onderhoud Den Haag
constructeur: Broersma Den Haag
Toon project op kaart