In 1991 is in opdracht van de Gemeente Maastricht in workshopverband gewerkt aan de stedenbouwkundige hoofdopzet van de wijk Hazendans, aan de westrand van de stad. Tezamen met de architecten Roelf Steenhuis en Wim van de Bergh en met de stedenbouwkundige ontwerpstaf van Rein Geurtsen werden verschillende verkavelingsmodellen getest op de landschappelijke karakteristiek van dit deel van de Limburgse grensstreek.
Eind 1993 werd begonnen met het ontwerp van een 64-tal woningen, waarvan 26 in de vrije sector en voor het overige deel sociale koopsector. Als ontwikkelaar treedt op Bouwfonds Woningbouw, Eindhoven. Hazendans is na Ambi de volgende grote uitbreiding van Maastricht, nu in westelijke richting. Het plan van Scala is ontwikkeld met het plan van Roelf Steenhuis voor eenzelfde aantal woningen in opdracht van Ruijters, Maastricht.
Het plan voorziet in bebouwing van de hoofdweg door het plangebied (noordzijde van de locatie), in bebouwing aan de zuidelijke rand van de locatie en van een aantal tussenstraten. Deze tussenstraten zijn gedefinieerd als groene woonstraten met eenrichtingsverkeer –onderdeel van doorgaande wandelroutes– en straten met tweerichtingsverkeer. In de architectuur is getracht een aantal gemeenschappelijke vormen en materialen in te zetten op basis waarvan een beeldkwaliteitsbeleid voor het plangebied kan worden ingezet. De woningen worden bijvoorbeeld alle gemetseld en wit gekeimd en zijn voorzien van platte of flauwhellende daken. De plannen van Scala en Steenhuis zijn gebruikt om een karakteristiek voor de beeldkwaliteit van de Hazendans te vormen. Als architectonisch supervisor treedt de architect Eijkelenboom op.
Aan de noordzijde zijn drielaagse woningen met dakterras ontworpen, voorzien van een woonkamer aan de tuinzijde en een eetkamer aan de straat. Aan de zuidzijde wordt een combinatie van twee-onder-een-kap, kop- en tussenwoning gebouwd met de woonkamer aan de straat op het zuiden. De tussenstraten tenslotte worden bebouwd met woningen met grote erkers en de woonkamer aan de straat (groene, verkeersarme straat) en geslotener woningen met de woonkamer aan de tuin aan de ontsluitingsstraat.
Voor deze woningen is de karakteristiek de toegepaste lage erker met bovenlichten, waar het daglicht bij het plafond nogmaals de kamer binnenkomt. Op enkele plaatsen worden mergelblokken toegepast als 'verduurzaming'. De kozijnen zijn goeddeels weggewerkt in de spouw waardoor de wit gekeimde muurvlakken abstracter werken. Het kleurenschema dat wordt gebruikt kent een lokale kleurtoepassing (zwart kozijn, wit raam) gecombineerd met donkere roden en blauw/groenen.
De woningen zijn in 1996 opgeleverd.
64 woningen Hazendans
24 woningen vrije sector
40 woningen Premie A
opdrachtgever: Bouwfonds Woningbouw, Eindhoven
konstrukteur: vd Werff en Nass, Maastricht
uitvoering: Bouwbedrijf, Marcel Muyres, Sittard
stedebouwkundig supervisor Hazendans: Rein Geurtsen Stadsontwerp
architectonisch supervisor Hazendans: Wout Eijkelenboom