Appartemengebouwen Olympus, De Resident, Den Haag

Den Haag

De Resident in Den Haag is een ambitieus project waar wonen en werken in een stedelijk her- structureringsgebied is vormge- geven. Door Scala zijn plannen uitgewerkt voor de verbouw van de voormalige Landsdrukkerij, voor de ver- bouw van de voormalige Vrijmetselarij en voor nieuw- bouw van twee woongebouwen aan de Turfmarkt. Het Masterplan van Rob Krier is in workshopver- band (Rob Krier, Sjoerd Soeters, Gunnar Daan, Bert Dirrix, Peter Drijver/Scala) omgewerkt naar een plan dat naar Nederlandse maatstaven gerealiseerd kan worden zonder dat afbreuk is gedaan aan de uitgangspunten van het plan. Voor de uitwerking van de plannen zijn de volgende architecten ingeschakeld: Rob Krier, Cesar Pelli, Adolfo Natalini, Michael Graves, Sjoerd Soeters, Gunnar Daan, Bert Dirrix, Karelse en van der Meer en Peter Drijver/Scala.

De blokken aan de Turfmarkt worden ingeklemd tussen het nieuwe ministerie van Soeters en de kopkantoren van Krier. Beide blokken zijn gescheiden door een openbaar toegankelijke wandel- route naar het grote hoefzijzervormige plein met woningen. Deze entree is in het perspectief van de Turfmarkt aange- geven door de koppen van beide blokken: ter linkerzijde is de hoofdtrap en lift uitgewerkt als trappentoren, ter rechter- zijde zijn de ronde hoekbalcons over- hoeks ontworpen. Beide blokken bestaan uit appartementencompleksen die vanuit het midden ontsloten worden door gale- rijen. De galerijen zijn vormgegeven als een stalen vakwerkgevel, afgesteund op ommetselde uitgestorte consoles, waarin kleine prefab beton vloerplaten liggen. De uitdrukking van deze tuingevel volgt daadwerkelijk de tectoniek. De galerijgevel is verder onderverdeeld in delen met hekwerken en delen met open houtenborstweringen zodat een beeldrijm ontstaat met de achterkant van de 19e eeuwse haagse herenhuizen. De woningplattegronden zijn georganseerd rond een as en hebben een symmetrische opzet. De loggiaas aan de kant van de Turfmarkt zijn gedeeltelijk voor- zein van balkons, die in het perspectief van de straat de gevel van beneden naar boven een opbouw geven. De hekwerken zijn licht en frivool gedetailleerd in contrast tot de sobere ritmering van de gevel.
De winkels op de begane grond zijn 6 meter hoog. Door de gemetselde penan- ten loopt de gevel door tot op de grond; de staalconstructie en bronskleurige aluminium puien verfijnen het beeld. Het gebouw heeft een flauw hellend zadel- dak gedekt met Kal Zip aluminium fels stroken.
Het plan maakt deel uit van een omvangrijk herstructurerings-gebied in de Haagse binnenstad. Het masterplan dat prof Rob Krier voor dit gebied tekende beoogt op het breukvlak van historische binnenstad en grootschalige nieuwbouw van na de oorlog een ensemble in te voegen dat deze uiteenlopende schalen verzoend.
Zo is de hoogbouw in het gebied als slanke torens ontworpen, in tegenstelling tot de enorme schijven van de bestaande ministeries vlakbij. Het plan legt het pri- maat bij de openbare ruimte en is geor- ganiseerd rond een hoefijzervormig plein, dat met een aantal nieuwe straten de toegankelijkheid van het gebied moet vergroten. Het plan voorziet in de bouw van een 400 tal woningen, winkels en een enorm aantal kantoren. Daarmee is het gebied getransformeerd tot central business district nabij regeringszetel (Binnenhof) en een knooppunt van open- baar vervoer (Centraal Station).

 

 

Opdrachtgever: MAB Bouwfonds Den Haag

Ontwerp: Peter Drijver, Mieke Bosse, Kai Zucchero Labellarte, Ellen Parisius, Jean Paul van Alten

Projectmanagement: Grabowsky en Poort, Den Haag

Konstrukteur: Grabowsky en Poort, Den Haag

Supervisoren: Rob Krier, Sjoerd Soeters

 

Toon project op kaart Download PDF
Toon alle projecten op kaart ×
×