Hoofddorp groeit de laatste 10 jaar steeds meer in zuidelijke richting. In aanleg hier is de wijk Toolenburg. Deze wijk is opgezet vanuit de wens om uitbreidingswijken een duidelijker beeld mee te geven van wat men associeert met stedelijk en tuinstedelijk. Vandaar dat binnen een bepaald materiaalgebruik, binnen een bepaalde kleurschakering en binnen een zekere taal de deelplannen worden ingevuld.
Voor deelgebied 27 is een plan van 222 woningen uitgewerkt: 40 woningen in de vrije sektor, 102 in de sociale huursector en de overige in de premie A en C sfeer. Opdrachtgevers waren Woningbouwvereniging Haarlemmermeer en de Gemeente Haarlemmermeer/Moes bouwbedrijf Almere.
De verkaveling van deelplan 27 is in overleg met de stedebouwkundige dienst aangepast. De wijk heeft aan noord, zuid en westzijde duidelijk gedefiniëerde randen, alle voorzien van groen en water. Aan de noordzijde is het een singelprofiel, aan de zuidzijde de bebouwingsgrens aansluitend op sportvelden en aan de westzijde een breed groen singelprofiel dat de uitbreidingen van Toolenburg aaneenrijgt. Aan de oostzijde tenslotte grenst de wijk aan het nog te ontwikkelen deelgebied 28. In de wijk is een tweetal assen aanwezig: de entree van de wijk, en haaks hierop een groengebied.
Westzijde: twee onder een kap woningen vrije sector.
Door de verschillende bezonning is binnen het gebruikelijke beeld van de twee onder een kap-woning een onderscheid gemaakt. Hiertoe zijn twee op het eerste gezicht identieke woningen uitgewerkt waarbij een brede woning een scheiding kent van ruimtes aan straat en tuin en een tweede smallere woning een doorzonopzet heeft.
In dit voorstel heeft de linkerwoning de woonkamer aan de tuin op het zuiden; keuken en eetplek liggen aan het water, op de avondzon. De rechterwoning heeft eetplek en keuken aan de tuin, en de woonplek aan het water. De linkerwoning profiteert van de relatie woonkamer-tuin, en de avondzon op de eettafel: een funktionele kwaliteit. De rechterwoning legt de woonkamer aan de representatieve buitenruimte: een hiërarchische kwaliteit.
Noordzijde: Woningen aan het Water vrije sector
Een woning is uitgewerkt met de woonkamer aan het water op het noord-oosten en de keuken met eetplek aan de tuin op het zuidwesten. Door het nivoverschil met het water in de woning te leggen is een hoge woonkamer met buitenruimte aan het water ontstaan, een inpandige eetplak en een extra plek aan de tuin. Het gevelbeeld benadrukt de woningen als zelfstandige woningen naast elkaar met een beeld als een pakhuis of 'dock' gebouw.
Zuidzijde: Woning met woonkamer aan de straatzijde, premie A en C
Een (premie) woning is uitgewerkt met de woonkamer aan de straat op het zuidwesten. De plattegrond is traditioneel. De woningen zijn georiënteerd op de zon en het groene uitzicht op de sportterreinen.
Voor de huurwoningen en premiewoningen is een traditionele plattegrond uitgewerkt met een eventuele zolderverdieping.
Opdrachtgever: Dienst RWE/Hoodddorp, Woningbouwvereniging Haarlemmermeer.
Ontwerp: SCALA 1991
Uitvoering: Moes Bouwbedrijf 1991-1993
Constructeur: Peters Bouwtechniek